Övergångsåldern – en ny tid i livet

För de flesta kvinnor innebär livet kring 50 en rad förändringar, både till det yttre och det inre. En ny frihet, men också fysiska obehag som följer av att kroppen går in i en ny fas när produktionen av östrogen successivt minskar efter 40.

 

MENOPAUS – KLIMAKTERIE – ÖVERGÅNGSÅLDER

Tiden innan menstruationen upphör kallas klimakteriet. Äggstockarnas produktion av östrogen minskar vilket får hela det reproduktiva systemet att gradvis stängas av. Detta beror på minskade nivåer könshormoner vilket påbörjas redan i 30-årsåldern för de allra flesta, då fertiliteten också minskar. Menstruationerna blir oregelbundna och upphör så småningom helt, vilket kallas menopaus. Ett flertal faktorer, utöver ärftlighet, kan påverka tiden för menopaus. Rökning leder exempelvis till en något tidigare menopaus, medan övervikt, fetma och regelbunden fysisk aktivitet leder till senare menopaus.

 

MITT I LIVETBalansPlus kvinna

Att befinna sig mitt i livet kan både betyda nya möjligheter, större frihet och mer tid för sig själv. Oavsett hur man upplever det är de flesta kvinnor överens om att övergångsåldern är en ny tid i livet, som öppnar nya dörrar och stänger andra. Klimakteriet brukar börja något år innan den sista menstruationen (menopaus), det vill säga för de flesta börjar övergångsåldern någon gång mellan 45 och 57 års ålder. Längden på klimakteriet varierar stort, alltifrån något år till uppåt tio år efter den sista menstruationen.

 

KÄNNER DU INTE IGEN DIG?

Känslan av att inte riktigt känna igen sig själv är inte ovanlig. Tre av fyra kvinnor upplever obehag av antingen fysisk eller psykisk karaktär i övergångsåldern. För många kvinnor innebär därför klimakteriet en tid i livet då man är i extra behov av balans och välbefinnande. De obehag man kan uppleva i övergångsåldern kan vara mycket varierande. För vissa kvinnor märks knappt skillnaden alls, utöver att menstruationen blir oregelbunden för att slutligen försvinna helt. Men för många kvinnor förändras det allmänna välbefinnandet både fysiskt och mentalt när kroppens ”termostat” kommer i obalans, sömnrytmen blir störd och humöret åker berg-och-dalbana.

Här finns Balans Plus

Baltex Natural AB